Öğrenci Koçluğu Nedir?

Öğrenci Koçluğu Nedir?

Öğrenci Koçluğu:

Koçluk uygulamaları içinde yer alan öğrenci koçluğu; 13-23 yaş arasındaki eğitim hayatı devam eden genç bireylere yapılır. Öğrenci koçluğu; öğrenim hayatı devam eden genç bireyin, düşünme sistemini olumlu yönde geliştiren, içsel kaynaklara ulaşıp bu kaynakları etkin bir biçimde kullanmasını sağlayan ve bunların sonunda da hedefini doğru olarak belirleyip buna ulaştıran bir koçluk programıdır. Bir başka ifadeyle koçluk, öğrencilerin akademik başarılarını arttırma, eğitim hayatında yaşanan güçlüklerin üstesinden gelme, yaşam kalitesini arttırma ve kişinin kendisine uygun doğru kararları almasını sağlayan bir sistemdir.

Öğrenci koçluğu hizmeti bireylerin çocukluktan ergenliğe geçiş dönemi olan 12-13 yaş döneminde başlayıp ergenliğin sonu olan 23-24 yaşlarına kadar devam etmektedir. Dolayısı ile öğrenci koçlarının ergen psikolojisini biliyor olması koçluk çalışmaları sırasında genç bireylerle uyumlanmalarına yardımcı olur, aynı zamanda öğrencilerin davranış ve duygu durumlarındaki ani değişimlerin sebeplerini biliyor ve anlıyor olmak, sürecin ilerlemesinde önemlidir. Öğrenci koçu, danışanın beden dili ve ses tonu ile uyumu sağlamalıdır. Beden hareketlerindeki değişimi doğal bir şekilde yakalayıp uyumlanmalı aynı şekilde ses tonundaki iniş çıkışları yakalamalı ve yine doğal bir şekilde uyumu sağlamalıdır. Uyumlanma danışanın koçluk görüşmeleri sırasında kendini rahat hissetmesini sağlayan önemli bir unsurdur.

Şimdi genç bireylerin yaşamlarındaki en önemli dönem olan çocuklukla yetişkinlik arasında kalan ergenlik döneminin ne olduğunu ve öğrenci koçunun bu dönemde genç bireylerin bedensel ve ruhsal gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan duygu, düşünce ve davranışlarını anlamlandırabilmesi için gerekli olan bilgileri inceliyor olacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir